Links

TIPS VAN EEN BELEGGER: ELSBETH RISPENS AAN HET WOORD.

Vorige week ging ik in de Max Property Podcast in gesprek met Elsbeth Rispens. Elsbeth is sinds 5 jaar actief vastgoedbelegger. Door een investering in een recreatie woning op Vlieland besefte ze, dat ze door te investeren in vastgoed een passief inkomen kon genereren. Inmiddels is ze financieel vrij en heeft ze zich volledig gericht op vastgoed. Lees in dit artikel de belangrijkste tips uit het gesprek.

KAMERVERHUUR IN ROTTERDAM

Kamerverhuur kan een populaire vorm zijn van verhuur. Belangrijk is om te weten dat kamerverhuur vaak aan regels onderworpen is. Deze regels kunnen per gemeente weer verschillen. Het is daarom goed om de regels na te kijken in de gemeente waar u een woning(en) verhuurd. De regels kunt u vaak terug vinden in de huisvestingsverordening of op de website van de gemeente.

DE PUNTENTELLING, HOE WERKT HET?

huurcommissie is vaak een bekend begrip onder beleggers. Meestal wordt de huurcommissie direct in verband gebracht met de puntentelling. Wat de puntentelling precies is vertel ik in dit artikel.

DE HUURCOMMISSIE, WAT IS DAT PRECIES?

Verhuurt u woningen? Dan heeft u wellicht wel eens te maken gehad met de huurcommissie. Of wellicht heeft u er wel eens over gehoord. Wat de huurcommissie precies is en hoe het werkt, vertel ik u in dit artikel.

WAARDE TOEVOEGEN AAN VASTGOED

Eén van de redenen dat vastgoed zo’n goede investering is, is de mate van controle die u er als belegger zelf op heeft. Door die grote controle heeft u zelf de touwtjes in handen om snel waarde toe te voegen aan het vastgoed dat u aankoopt. Een ideale manier dus om uw vermogen snel te laten groeien.

HOE DE HUURMARKT VERANDERT TIJDENS DE CORONACRISIS

De afgelopen dagen verschenen er meerdere artikelen over de veranderende verhuurmarkt tijdens deze coronacrisis. Desalniettemin is er nog steeds vraag naar huurwoningen. Wel zien we als verhuurmakelaar dat de dynamiek van de markt veranderd is. Waar voorheen de huurders bijna over elkaar heen vielen voor elke huurwoning, zien we nu een duidelijk verandering ontstaan.

DOMINIUM, ALS VASTGOED EN TECHNOLOGIE SAMENKOMEN

Dominium is opgericht door een groep van vastgoedprofessionals, juridische & fiscale adviseurs en blockchain-enthousiastelingen. Zij hadden het doel een platform te ontwikkelen om de vastgoedmarkt te laten aansluiten bij het huidige technologische tijdperk. Na bijna twee eeuwen in de vastgoedontwikkeling, financiële sector en managementindustrie gewerkt te hebbenzijn we ons goed bewust van de beperkingen van onze handel en goed uitgerust om ze op te lossen.

DE VERHUURMARKT IN ROTTERDAM TIJDENS DE CORONACRISIS

Ons leven staat al sinds enkele weken geheel op zijn kop. Horecazaken, kappers, tandartsen, etc. moeten nog steeds gesloten blijven en alle kinderen krijgen nog steeds thuis les. Voorzichtig worden er prognoses gemaakt over de toekomst van de vastgoedmarkt. Men verwacht dat de prijzen volgend jaar wellicht zullen gaan dalen. Maar wat zien wij in de praktijk als we kijken naar de verhuurmarkt in Rotterdam?

DE WOONGROEP IN ROTTERDAM

Het was een populaire manier om meer rendement het behalen, het verhuren aan een woongroep. Velen studenten maakten dankbaar gebruik van deze optie om gezamenlijk met een groep van meer dan 3 personen een woning te kunnen huren. Onlangs werden de regels in Rotterdam aangepast, wat er precies veranderd is, lees je hier.

NATIONAAL PROGRAMMA ROTTERDAM ZUID, EXTRA FINANCIËLE IMPULS VOOR ROTTERDAM ZUID

Het was groot nieuws deze week! Alle media publiceerden erover en niets voor niets kreeg ik van veel beleggers enthousiaste berichtjes. Het Rijk gaat 130 miljoen euro investeren in Rotterdam Zuid. Deze financiële impuls is uiteraard een positieve opsteker! Maar waar wordt dit geld in geïnvesteerd en wat betekent dit voor dit gebied evenals uw investering? Ik vertel het u in deze blog!

VERDUURZAMEN EN WAARDESTIJGING

Op dit moment is het een hot item, het verduurzamen van je vastgoed. Door je pand te laten verduurzamen, haal je op verschillende manieren meer waarde uit je investeringsobject. Hoe dit precies werkt vertel ik je in dit artikel.

VASTGOED AANKOPEN ALS BELEGGING, HOE DOE JE DAT?

Het aankopen van vastgoed als een beleggingsobject kan soms best ingewikkeld zijn. Want hoe vind je nou het juiste pand? Hoe weet je zeker dat je het juiste huurcontract sluit? Daarom in dit artikel de 5 beste tips die je kan gebruiken bij de aankoop van je eerste beleggingspand!

HET SPLITSEN VAN DE HUURPRIJS

Veel particuliere beleggers verhuren hun woningen (deels) gestoffeerd. Dit betekent dat de woning niet kaal is, maar dat er een vloer, gordijnen, lampen en wandbekleding aanwezig is. Deze kosten kunt u in de huur opnemen. Het is handig om de huur in dat geval uit te splitsen. Hoe u dit doet, leest u in deze blog!

WAAROM EEN CREATIEVE VASTGOED ‘DEAL’ NIET ALTIJD DE JUISTE ‘DEAL’ IS

Rendement: In vastgoed beleggen is er eigenlijk maar 1 gouden regel. Hoe meer rendement hoe meer risico. In een markt waarin de huizenprijzen steeds harder stijgen wordt het moeilijk om een rendement te behalen van 8 of 9 procent. Ook wij als professionals zien regelmatig deals voorbij komen waarbij zeer hoge rendementen beloofd worden.

WAAROM BASIS KENNIS VAN HUURRECHT ZO BELANGRIJK IS VOOR IEDERE PARTICULIERE BELEGGER

Het klinkt soms wel eens te mooi om waar te zijn. Financieel vrij worden met vastgoed. Of je pensioen veilig stellen door te investeren in bakstenen. Wat echter onderschat wordt is dat het verhuren aan regelgeving gebonden is. Niet alleen op regionaal niveau door bijvoorbeeld beleid vanuit gemeenten, maar ook op nationaal niveau door de Huurwet.

VASTGOED AANKOPEN ALS BELEGGING, WAAR LET JE OP?

Als beginnende belegger kan het aankopen van vastgoed best wel intensief zijn. Er komen verschillende vraagstukken op je af zoals, is dit pand voor mij de juiste, klopt het koopcontract wel en hoe zit het nou met de VvE stukken? Daarom in deze blog de beste tips voor het aankopen van vastgoed als belegging!

EEN WONING KOPEN MET HUURDER, WAAR MOET U OP LETTEN?

Soms komt het wel eens voor dat u een woning koopt waar al een huurder in woont. Aan de ene kant is dit fijn omdat u in dat geval geen leegstand heeft. Aan de andere kant zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat u later niet voor verrassingen komt te staan.

HERVORMING VAN BOX 3, GEVOLGEN VOOR DE VASTGOEDBELEGGER

6 september 2019 werden er nieuwe maatregelen aangekondigd om de vermogensrendementsheffing in box 3 te hervormen. Ongeveer 1.35 miljoen spaarders zullen straks geen belasting meer betalen over hun spaargeld in Box 3. Voorlopige berekeningen wijzen uit dat de eerste 440.000 euro voor mensen met alleen spaargeld belastingvrij wordt. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft dit in een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

HET ENERGIELABEL

U heeft een woning aangekocht voor de verhuur. De datum dat het object gaat passeren bij de notaris komt steeds dichterbij. Enthousiast begint u met het ‘verhuurklaar’ maken van het pand. Nieuwe vloeren, likje verf, misschien wel een nieuwe badkamer en keuken? Maar vaak wordt het meest belangrijke vergeten, het energielabel.

WAAROM VERHUREN VAN WONINGEN JE STRESS OPLEVERT

Investeren in panden is een leuke manier om extra vermogen te creëren. Maar om je vastgoed voor je te laten werken moet je ervoor zorgen dat het verhuurd wordt. En juist bij verhuren krijgen sommige mensen een stress gevoel of maken ze zich zorgen. Dit hoeft juist helemaal niet het geval te zijn! Als je er maar voor zorgt dat je goed op de hoogte bent van de eventuele risico’s en hoe je deze kan verminderen.

WAAROM INVESTEREN IN EEN VASTGOEDFONDS?

Investeren in vastgoed is een van de meest stabiele investeringen die u als belegger kunt doen. Vastgoed stijgt altijd in waarde, is stabiel en de huidige cijfers van het CBS laten zien dat de woningtekorten nog altijd zullen aanhouden. Investeren in een vastgoedfonds is daarom een goede optie.

INSPECTEREN

Zo zijn er niet alleen landelijke regels die via bijvoorbeeld de huurwet geregeld worden, ook zijn er regionale en zelfs plaatselijke regels die via een gemeente geregeld worden. Meestal zijn deze regels terug te vinden op de website van een gemeente of via de huisvestingsverordening.

HET HUURCONTRACT

het is slim om gebruik te maken van de expertise van een gecertificeerde (VBO) verhuurmakelaar. In de dagelijkse praktijk zien we nog wel eens dat verhuurders ‘afspraken’ maken met huurders en dit vastleggen in een huurcontract. Zodra het huurcontract eindigt blijkt de huurder zich niet aan de zogenaamde afspraken te willen houden en vaak blijken de vastgelegde afspraken ook geen stand te houden bij een rechtbank

WONING AANKOPEN ALS BELEGGING, 3 TIPS VOOR EEN GOEDE KOOP

Als u als particuliere belegger een woning aan wilt kopen als belegging, dan wilt u natuurlijk een goede aankoop doen. Het is geen geheim dat de huidige markt erg snel gaat. Veel tijd om een woning grondig te bekijken is er niet meer. Daarom in deze blog een paar tips om er toch voor te zorgen dat u uw aankoop goed kunt beoordelen.

HUURVERHOGING

huurverhoging Ieder jaar mag u als eigenaar de huur van uw verhuurd vastgoed verhogen. Belangrijk om te weten is dat de huurverhoging in Nederland aan regels gebonden is. Hoe dit precies werkt vertel ik u in deze blog.

SPAREN VOOR DE TOEKOMST MET VASTGOED

Investeren in vastgoed is een hype. Vandaag konden we lezen dat ons land in 2018 zo’n 280.000 investeerders telde. Veel particuliere verhuurders kopen een appartement aan voor hun pensioen. Op deze manier sparen ze voor de toekomst. Maar waar moet u nou precies op letten als u ook wilt gaan beleggen in vastgoed? In deze blog geef ik u een aantal tips!

BELEGGEN IN ROTTERDAM, ECONOMIE TREKT AAN

De afgelopen jaren is de populariteit van Rotterdam flink gestegen. Begin deze maand werd de Economische Verkenning Rotterdam 2019 gepubliceerd. Uit de cijfers blijkt dat Rotterdam economisch in de lift zit. Steeds meer mensen vinden Rotterdam een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken.

VASTGOED AANKOPEN ALS BELEGGING, DE ZAKENLIJST

Als u vastgoed aankoop als een belegging, krijgt u in de meeste gevallen bij de stukken een zakenlijst of lijst van zaken. Het is belangrijk om deze stukken goed door te nemen als u voornemens bent om het appartement te gaan verhuren.

FINANCIEREN VAN VASTGOED

Er zijn verschillende manieren om beleggen in vastgoed te kunnen financieren. Wellicht heeft u eigen vermogen waarmee u een vastgoed portefeuille op kunt bouwen. Indien u niet voldoende eigen vermogen heeft zijn er andere manieren om een (start) kapitaal te kunnen verzamelen om te kunnen beginnen met beleggen in vastgoed.

ROTTERDAM HART VAN ZUID

Wie investeert in Rotterdam Zuid kan het niet ontgaan zijn. Dit gedeelte van Rotterdam is in beweging. Met Het hart van Zuid worden er verschillende projecten ondernomen om Rotterdam Zuid een echte boost te geven. 2 projecten zijn een nieuw internationaal congres centrum en een bioscoop.

BLOCKCHAIN ALS VASTGOEDOPLOSSING

Afgelopen week mocht ik op de Saxion University een presentatie geven over Blockchain en vastgoed. Tijdens deze presentatie werd weer eens duidelijk waarom het nodig is dat Blockchain technologie geadopteerd wordt in de vastgoedmarkt.

WAAROM IS INNOVATIE IN VASTGOED NODIG?

Vastgoed is misschien wel een van de oudste markten ter wereld. Mensen registeren hun eigendommen al eeuwenlang. Niet gek dus dat de vastgoedmarkt een ingewikkelde markt is, die soms op een verouderde manier werkt. Als we kijken naar de huidige maatschappij waar de ene nieuwe techniek de andere opvolgt, is het niet gek dat het tijd wordt voor innovatie.

VERHUREN EN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN IN ROTTERDAM

Verhuurt u een appartement in Rotterdam of wellicht in een buurtgemeente, dan krijgt u te maken met gemeentelijke belastingen. Wat dit precies voor u als verhuurder betekent leg ik u uit in deze blog.

120 MILJOEN VOOR HUISVESTING IN ROTTERDAM ZUID

Afgelopen maandag is bekend geworden dat bijna de helft van de 260 miljoen, die door het Rijk en de gemeente Rotterdam beschikbaar wordt gesteld, besteedt gaat worden aan huisvesting. Sinds 2011 is er speciale aandacht voor het gebied rondom Rotterdam Zuid. Via het Nationaal Programma Rotterdam Zuid zijn er speciale initiatieven om Rotterdam Zuid naar een hoger niveau te tillen. Hier schreef ik eerder een blog over.

BITCOIN MAGAZINE

In augustus gaf ik een interview aan Bitcoin Magazine over ons platform Dominium.

CRYPTOTRADER

Enige tijd geleden waren Jan Angel en ik te gast bij Cryptotrader. Dit is een online talkshow over crypto valuta en blockchain toepassingen. Uiteraard spraken we over hoe wij blockchain technologie toepassen in de vastgoedwereld en wat hier de voordelen van zijn.

BLOCKCHAIN CONGRES UTRECHT

Op 1 november 2018 vond de Blockchain Conference plaats in Utrecht. Het betrof een congres voor de logistieke, vastgoed en energie sector. Aan het einde kwamen alle 3 de disciplines bij elkaar om te bekijken hoe blockchain in elke sector wordt toegepast.

NEVACON

Nevacon is hét evenement voor makelaars georganiseerd door VBO. Samen met Joost de Kruijff gaf ik een presentatie met als onderwerp hoe blockchain technologie gebruikt kan worden als oplossing voor problemen die we tegen komen in de vastgoedmarkt.

WAT GAAT BLOCKCHAIN VOOR DE VASTGOEDMARKT BETEKENEN

9 november vond de Beleggersfair plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Aan mij de eer om een masterclass te geven over blockchain en vastgoed. De gehele masterclass is terug te zien via deze link.

DEZE DAME BRACHT DE VASTGOEDMARKT EN BITCOIN SAMEN

Blockchain technologie is een technologie die heel goed te gebruiken is in de vastgoedwereld. In juli 2018 publiceerde Esquire.nl een artikel met een interview met mij op hun website. Het gehele artikel lees je hier

BELEGGEN IN VASTGOED, BEGRIPPEN ZOALS BAR EN NAR

Als u net begint met beleggen in vastgoed dan kan het zijn dat de ”vak begrippen” u om de oren vliegen. Om goed te kunnen bepalen of een object voor u als belegger interessant is, wordt er naar het rendement gekeken. Hierbij wordt gesproken over een Bruto Aanvangsrendement (BAR) of een Netto Aanvangsrendement (NAR). In deze blog leg ik u uit wat deze begrippen precies betekenen.

WOONGROEP VERSUS KAMERVERHUUR

Nu de druk op de woningmarkt steeds groter wordt zien we ook in Rotterdam steeds meer alternatieve vormen van verhuur. Eén daarvan is de woongroep. In Amsterdam en Utrecht komt deze vorm van verhuur vaak voor. Het is een populaire manier van een woning delen in steden waar veel krapte op de woningmarkt heerst.

INVESTEREN, VASTGOEDFONDSEN & BLOCKCHAIN

Investeren in vastgoed is niet alleen voor zeer vermogende mensen weggelegd. Door de komst van nieuwe technologieën, wordt het mogelijk om dit vanaf kleinere bedragen te doen. Blockchain is daar een mooi voorbeeld van.

VERHUUR VAN WOONRUIMTE IN ROTTERDAM, VOORKOM EEN BOETE

Bent u een verhuurder en verhuurt u woonruimte in Rotterdam? Dan kunt u een boete krijgen als u niet conform de regelgeving van de gemeente verhuurt. Onlangs kwam er een filmpje online dat de gemeente Rotterdam in samenwerking met het TV programma Flikken Rotterdam heeft gemaakt.

VASTGOEDBELEGGEN, VERHUREN EN EDUCATIE

Het opbouwen, verhuren en beheren van een vastgoedportefeuille kost tijd en vereist kennis waar educatie voor nodig is. Vastgoedbelegging is om die reden niet zomaar iets wat u ‘er even bij’ doet. Als vastgoedbelegger is het belangrijk dat u leert waar u op moet letten zodat u zelf een betere en weloverwogen keuze kunt maken als het gaat om uw vastgoed.

BEGINNEN MET BELEGGEN IN VASTGOED, HOE BEPAAL IK MIJN STRATEGIE?

Beginnen met beleggen in vastgoed is een grote stap. Het is niet iets wat u zomaar doet. Beleggen in vastgoed is iets waar u van te voren goed over na heeft gedacht. Het belangrijkste voordat u begint met beleggen is het bepalen van een strategie. In deze blog geef ik een aantal belangrijke tips waar u over na moet denken als u gaat beginnen met beleggen in vastgoed.

BLOCKCHAIN, TOKENS EN DE VASTGOEDMARKT

Steeds vaker komt de term Blockchain in de vastgoedwereld voor. Dat is niet zo gek. Elke dag lopen we tegen problemen aan die ons werkproces vertragen en voor veel frustratie zorgen. Blockchain kan veel van dit soort problemen tackelen. Inmiddels weten we al meer over Blockchain en wat Blockchain voor de vastgoedmarkt kan betekenen. Naast Blockchain wordt er ook vaak gesproken over crypto currency of tokens. Maar hoe zit dat dan precies?

BLOCKCHAIN, DIGITALISERING IN DE VASTGOEDMARKT EN ONWEERLEGBAARHEID

Vastgoed is een van de meest veilige beleggingen om uw vermogen in te beleggen. Toch zijn processen in de vastgoedmarkt nog vrij ouderwets en soms ronduit traag. Juist als we kijken naar de huidige maatschappij en zeker de komende generaties dan kunnen we niet anders dan beamen dat digitalisering een belangrijke rol speelt in onze samenleving. Juist een nieuwe technologie als Blockchain kan in de vastgoedmarkt een mooie rol vervullen.

BLOCKCHAIN, DÉ TOEKOMST VOOR DE VASTGOEDMARKT

Ik heb er al vaker wat over geschreven, Blockchain is dé technologie die de vastgoedmarkt gaat veranderen. Deze week is er een artikel verschenen op Esquire.nl over Dominium. Wil je je woning verkopen? Dan neem je een makelaar in de hand, zet je je woning op internet én plaats je advertenties. Dat moet makkelijker kunnen, dacht Drs. Esther Dekker.

VERHUREN IN ROTTERDAM? VOORKOM SPOOKBEWONING

Spookbewoning is een term die we steeds vaker horen. Maar wat is het precies, waar gebeurt het en misschien wel nog belangrijker, hoe voorkomt u het? Ik vertel het u in deze blog.

VERHUREN IN ROTTERDAM? ZORG DAT U VERHUURT VOLGENS DE RICHTLIJNEN VAN DE GEMEENTE EN DE POLITIE

Dit thema hebben we gekozen omdat de gemeente Rotterdam steeds vaker verhuurders verantwoordelijk houdt voor misstanden in huurwoningen. Om die reden is het belangrijk dat u als verhuurder weet hoe u moet verhuren volgens de richtlijnen van de gemeente Rotterdam . Ook al schakelt u een makelaar in die alles voor u regelt, dan nog bent u uiteindelijk verantwoordelijk als er iets gebeurd in uw huurwoning. Een goede basiskennis van verhuur is dus zeker essentieel.

VERHUREN IN ROTTERDAM , HOE ZORGT U ERVOOR DAT U EEN GOEDE HUISBAAS BENT?

U kent wellicht allemaal de term ‘huisjesmelker’. Een term die refereert naar een huisbaas die weinig goeds voorheeft met zijn huurders. Iemand die alleen het geld opstrijkt en verder niet naar de woning omkijkt. Verhuren is niet voor niets een vak apart. Er komen veel dingen bij kijken waar u wellicht voorafgaand aan de huurperiode niet over nagedacht heeft. In deze blog geef ik u om die reden enkele tips zodat u ervoor kan zorgen dat u niet als huisjesmelker weggezet wordt!

VERHUREN IN IJSSELMONDE ROTTERDAM

IJsselmonde is een stadsdeel in Rotterdam. Een populaire buurt voor vastgoedbeleggers om vastgoed aan te kopen. Maar wat voor wijk is het eigenlijk en wat voor huurders komen hierop af? Ik vertel het u in deze blog.

TRANSPARANTIE, BLOCKCHAIN EN VASTGOED

Afgelopen week was ik aanwezig bij het IBREA in Amsterdam. Hier vertelden verschillende sprekers over Blockchain en welke kansen en voordelen dit kan en zal hebben voor de vastgoedmarkt. Iedereen was het erover eens dat Blockchain de technologie is die de vastgoedmarkt gaat veranderen. Hoe dit precies zal gaan weten we niet, niemand heeft immers een glazen bol op tafel staan. Wat we wel weten is dat Blockchain ons een aantal zaken biedt die we zeker in de markt kunnen gebruiken.

GOED VERHUURDERSCHAP VOLGENS DE GEMEENTE ROTTERDAM

De gemeente Rotterdam heeft een aantal kenmerken opgesteld waar u als ‘goede verhuurder’ aan zou moeten voldoen. Dit heeft ook wel ‘goed verhuurderschap’. Deze kenmerken zijn beschreven in de factsheet ‘Goed Verhuur Voorkomt Problemen’ Als u aan deze kenmerken voldoet gedraagt u zich als een goed verhuurder en voldoet u dus aan de kenmerken van ‘goed verhuurderschap’. In deze blog vertel ik u wat de belangrijkste kenmerken zijn.

MEER HUUR DOOR WONINGVERBETERING?

Een brandende vraag tijdens een woningopname met een belegger is altijd “hoeveel huur kan mijn appartement opbrengen?” Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Onder andere de wijk, grootte van het appartement en de afwerking spelen een rol. Op de eerste 2 factoren kunt u weinig invloed uitoefenen, op de laatste des te meer! In deze blog laat ik u aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien dat woningverbetering voorafgaand aan verhuur de moeite en kosten waard zijn.

BLOCKCHAIN, WAT IS DAT NOU PRECIES?

Om te kunnen bepalen wat het in de toekomst kan betekenen voor u als verhuurder of vastgoedbelegger moeten we eerst bekijken wat blockchain nou eigenlijk is.

DE HUISVESTINGSVERORDENING ROTTERDAM

Als u wilt gaan verhuren in Rotterdam wilt u uiteraard dat dit gebeurd volgens de regels die de gemeente heeft opgesteld. Soms is het moeilijk om te achterhalen hoe deze regelgeving nou precies in elkaar zit. Elke gemeente mag namelijk binnen bepaalde kaders een eigen beleid maken. Stel dat u in meer steden vastgoed bezit, dan zou het dus zomaar kunnen dat de ene gemeente andere regelgeving hanteert dan de andere huisvestingsverordening regels van andere gemeentes.

BEGINNEN MET BELEGGEN IN VASTGOED? ZORG VOOR EEN GOEDE BASIS!

Nu de huidige rente op de bank niet meer zoveel oplevert is er een geheel nieuwe groep beleggers opgestaan. Nog nooit werd zoveel vastgoed verkocht aan beginnende particuliere beleggers. En dat is ook niet zo gek. Beleggen in vastgoed kan een mooi rendement opleveren waarmee u bijvoorbeeld een extra pensioen kunt creëren. Mits u een weloverwogen en solide belegging doet. In deze blog geef ik u enkele tips hoe u goed voorbereid kunt beginnen aan beleggen.

EEN APPARTEMENT SNEL VERHUREN? MAAK HET VERHUURKLAAR!

Als u als belegger een appartement gekocht heeft wilt u dit uiteraard zo snel mogelijk verhuren. Om snel een goede huurder te vinden die ook tevreden is raden wij vaak aan het appartement verhuurklaar te maken. Maar wat is dat precies?

IS EEN BEHEERDER DOOR SLECHTE SCREENING AANSPRAKELIJK VOOR EEN HENNEPKWEKERIJ?

De eigenaresse van een woning vertrekt naar het buitenland en besluit haar woning een jaar te verhuren. De woning wordt via een beheerder verhuurd. Tijdens een politie inval wordt in de woning echter een Hennepkwekerij aangetroffen. De woning en de inboedel zijn ernstig beschadigd. De schade bedraagt volgens de eigenaresse bijna € 35.000,-.

WONING AANGEKOCHT, MAAR VERKOPER WILT DOORHUREN? WAT MOET U REGELEN?

Als u als vastgoed belegger een woning aankoopt kan het soms zijn dat de verkoper nog even wilt doorhuren. Dit kan soms een goede oplossing zijn als bijvoorbeeld de nieuwe woning van de verkoper nog niet gereed is. Toch is het wel belangrijk dat u voor deze huurperiode een aantal zaken goed regelt. In deze blog vertel ik u waar u op moet letten.

VERHUREN IN ROTTERDAM, RICHTLIJNEN VOOR DE VERHUURDER

Gaat u een woning verhuren in de gemeente Rotterdam? Dan verwacht de gemeente dat u zich aan een aantal richtlijnen houdt. De gemeente verwacht dat u als verhuurder op de hoogte bent van de wetten en regels die in de gemeente gelden. Ook verwacht de gemeente van u als verhuurder dat u er voor zorgt dat u preventief handelt. In deze blog vertel ik welke preventieve maatregelen u kunt nemen om illegaal gebruik van de woning tegen te gaan.

WONING VERHUREN MET BLOKVERWARMING

Wellicht verhuurt u een woning met blokverwarming, of wellicht bent u voornemens om een woning aan te kopen als belegging die blokverwarming heeft. Wat is blokverwarming precies en hoe gaat u om met blokverwarming en verhuur?

GEBIEDSVISIE STADIONPARK ROTTERDAM ZUID

Rotterdam Zuid bruist en leeft. Na de goedkeuring voor het project Feijenoord City is er nu door het college van b en w ook akkoord gegeven voor de gebiedsvisie van Stadionpark. Wat gaat er allemaal veranderen en verbeteren in dit gedeelte van Rotterdam Zuid?

BELEGGEN IN DUITS VASTGOED

In Nederland gaat het goed op de huizenmarkt. Vastgoed biedt op die manier een mooie kans voor beleggers om een goed rendement te maken. Maar investeren in Vastgoed kan ook op andere markten, zoals bijvoorbeeld in Duitsland. In onderstaande video vertel ik er wat meer over:

INTERVIEW MET PLATFORM BUSINESS AND BUBBLES

Onlangs heb ik een interview gegeven aan het platform business and bubbles. Vorige week werd het artikel gepubliceerd. Het artikel gaat in op mijn passie voor mijn vak en hoe ik alles in balans hou. Lees het hele artikel hier

DE HUISVESTINGSVERGUNNING – VIDEO

Verhuurt u vastgoed in Rotterdam Zuid of West en vallen deze woningen in de sociale sector? Dan heeft u met de huisvestingsvergunning te maken. In deze video vertel ik u kort wat de huisvestingsvergunning precies inhoudt en waar u als verhuurder rekening mee moet houden.

INVESTEREN IN EEN VASTGOEDFONDS

Vorig jaar werkte ik mee aan 2 afleveringen van het programma ‘Nederland Heeft Het’. In de tweede aflevering vertelde ik waarom het interessant zou kunnen zijn om te investeren in een vastgoedfonds. De aflevering is inmiddels uitgezonden en hieronder terug te bekijken!

WONING VERHUREN? INFORMEER DE VVE

Als u een appartement koopt als belegging dan is er in de meeste gevallen een Vereniging van Eigenaars (VvE) aanwezig. In de VvE zorgen de eigenaren samen voor het onderhoud van het complex. Het is om die reden belangrijk dat een VvE beschikt over de juiste informatie. Informeer bij uw VvE over welke informatie zij beschikken.

VERHUREN VAN WOONRUIMTE INCLUSIEF VOORZIENINGEN (ALL-INHUUR)

Als u woonruimte gaat verhuren kunt u ervoor kiezen om een all-inhuur te vragen. U verhuurt de woning dan inclusief voorzieningen. Onder voorzieningen wordt vaak verstaan gas, water en licht. Maar ook andere voorzieningen kunnen opgenomen worden in de huurprijs. Denk hierbij aan meubilering, stoffering, gemeentelijke belastingen en tv en internet.

INVESTEREN IN VASTGOED IN DE RANDSTAD

Vorige week werkte ik mee aan een aflevering van Nederland Heeft Het. In deze aflevering vertelde ik waarom investeren in Rotterdam en Den Haag nu goede kansen biedt.

WINKELCENTRUM ZUIDPLEIN GAAT VERNIEUWEN!

Winkelcentrum Zuidplein wordt de komende tijd uitgebreid. Het winkelcentrum wordt groter en zal gemoderniseerd worden. Met de komst van een extra supermarkt en de Zara moet Zuidplein weer een bruisend winkelcentrum worden. Het AD schreef er een leuk stuk over. lees hier het gehele artikel!

DE GESCHIEDENIS VAN ROTTERDAM ZUID

Onlangs plaatste de gemeente Rotterdam een korte video op Youtube over het ontstaan van Rotterdam Zuid. Deze video geeft het gevoel van Rotterdam Zuid goed weer. Voor u als belegger zeker een aanrader om te bekijken als u meer wilt weten over de oorsrpong van Rotterdam Zuid.

BELEGGEN & FINANCIËLE BEGRIPPEN

In deze blog neem ik u mee naar 3 begrippen die te maken hebben met het rendement van het vastgoed dat u aan wilt gaan kopen.

VERHUREN EN SCHADE DOOR DE HUURDER

Als u een woning verhuurt kunt u het risico lopen dat een huurder schade veroorzaakt in de woning. Door een goede screening en oplevering van de woning probeert een verhuurmakelaar zo veel mogelijk schade te voorkomen en een goede huurperiode te waarborgen. Soms komt het helaas voor dat een huurder schade in de woning veroorzaakt die soms niet te overzien is. Gelukkig zijn er tegenwoordig manieren om u tegen deze schade te laten verzekeren. In deze blog vertel ik u hoe dit werkt.

SNEL VERHUREN IN ROTTERDAM? DE BESTE TIPS!

Ik spreek vaak beleggers die voornemens zijn een pand aan te kopen en dit te verhuren. Een veelgehoorde vraag is dan ‘hoe loopt het straks met de verhuur?’ U als vastgoedeigenaar kan er met de juiste voorbereiding voor zorgen dat uw pand snel en goed verhuurd wordt. Hoe u dit doet? Ik vertel het in deze blog

BELEGGEN IN VASTGOED IN ROTTERDAM, WAAROM IS KENNIS VAN DE MARKT ZO BELANGRIJK?

Beleggen in vastgoed is hot. Dat merken wij niet alleen aan de toenemende vraag, ook is hier veel over te lezen in de landelijke media. Er zijn veel verschillende vormen van beleggen in vastgoed. U kunt ervoor kiezen om zelf een portefeuille op te bouwen, of u kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw geld in een vastgoedfonds te investeren. Maar wat met name belangrijk is, is dat u als particulier kennis heeft van de markt waar u in investeert. In deze blog vertel ik u waarom.

VERHUREN EN ONDERHOUD, WAAROM JE JUIST NU JE CV KETEL NA MOET LATEN KIJKEN?

Exact vorig jaar rond deze tijd schreef ik een blog over onderhoud van uw huurwoning. En wat vliegt de tijd! Inmiddels zijn we weer een jaar verder en staat de herfst weer voor de deur. De afgelopen week hebben we te maken gehad met dalende temperaturen én veel, heel veel regen. Niet gek dus dat de eerst meldingen met lekkages en niet werkende CV ketels weer binnenkwamen.

VERHUREN VAN UW WONING EN DE VERENGING VAN EIGENAARS (VVE)

Verhuurt u een appartement in een groot of een klein complex? Dan heeft u bijna altijd met een Vereniging Van Eigenaars te maken. De naam zegt het eigenlijk al. De VvE is een vereniging van eigenaren die gezamenlijk zorgen voor het (groot) onderhoud van het complex

VASTGOED VERHUREN? HOE ZIT HET MET HUURRECHT?

Als u uw woning wilt gaan verhuren is het belangrijk dat u zich aan de regels houdt. Dit kunnen regels zijn die te maken hebben met huurrecht, omgevingsrecht of gemeentelijk beleid. In deze blog neem ik u mee in de basis van het huurrecht.

VERHUREN ALS U TIJDELIJK NAAR HET BUITENLAND GAAT

Gaat u tijdelijk in het buitenland werken? Dan is het wellicht een goed idee om uw koopwoning tijdelijk te verhuren. In Rotterdam wordt de expat markt steeds groter. De vraag naar gemeubileerde tijdelijke woonruimte neemt daarom enorm toe. Een win-win situatie dus! Uiteraard wilt u dat tijdens u afwezigheid alles met betrekking tot uw woning goed geregeld is. Daarom hierbij een aantal belangrijke tips

GEMEUBILEERD VERHUREN IN ROTTERDAM, HOE PAKT U DAT AAN?

Gemeubileerd verhuren kan een goede optie zijn als u zich op een bepaalde doelgroep zoals expats wilt richten. Of wellicht heeft u een kleine studio of kamer te huur waarbij de huurder niet goed ‘door de ruimte heen’ kan kijken. Door zo’n ruimte te meubileren voelt het direct als ‘thuis’. Dit verhoogt de kans op een spoedige verhuur.

INVESTEREN IN ROTTERDAM? VERHUREN AAN EXPATS!

De huizenprijzen stijgen. Niet alleen op Rotterdam Noord worden de woningen steeds duurder, ook op Rotterdam Zuid zijn de aankoop prijzen gestegen. Om een goed rendement te halen is het belangrijk om te kijken aan welke doelgroep u een woning wilt verhuren. Een woning aankopen in een hoger segment en verhuren aan expats kan rendement technisch interessant zijn.

VERHUREN IN ROTTERDAM, BLIJVEN OOK HIER DE HUURPRIJZEN STIJGEN?

Zo luidde een kop in de Volkskrant afgelopen vrijdag. Beleggen in vastgoed door te verhuren is een activiteit die ook hier in Rotterdam het afgelopen jaar explosief gestegen is. Maar zijn de huurprijzen voor de Rotterdamse markt ook al ‘absurd’ hoog? En wat betekent dit voor u als belegger in het Rotterdamse?

DE HUISVESTINGSVERGUNNING ROTTERDAM, GEVOLGEN VOOR DE VERHUURDER?

Ongeveer een jaar geleden schreef ik al een klein stukje over de huisvestingsvergunning in Rotterdam. Een item dat nog steeds actueel én in ontwikkeling is. Wat is er inmiddels veranderd? En heeft de huisvestingsvergunning voor u als verhuurder ook consequenties? Ik vertel het u in deze blog.

FEIJENOORD CITY, GEBIEDSONTWIKKELING IN ROTTERDAM ZUID

Ik schreef het al eerder. Rotterdam Zuid is druk bezig om te veranderen naar een plek die steeds aantrekkelijker wordt om te wonen. Vorige week ging de kogel door de kerk voor het nieuwe stadsdeel ‘Feijenoord City’ en een nieuwe Kuip in Rotterdam Zuid.

HET PUNTENSYSTEEM OM UW HUURPRIJS TE BEPALEN

Als verhuurder van woonruimte in Rotterdam is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren over de huurprijs die u aan een huurder mag vragen. In mijn eerdere blog ‘huurprijs bepalen’ ben ik al kort ingegaan op de puntentelling. In deze blog gaan we dieper in op deze materie.

TUINONDERHOUD BIJ EEN HUURWONING

De Rijksoverheid heeft in een handige tabel uitgesplitst welk onderhoud voor verantwoordelijkheid van een huurder is en welk onderhoud voor de verantwoordelijkheid van een verhuurder is.

DE SLEUTELS VAN UW HUURWONING

afspraak voor een incheck is gemaakt. En nu komt misschien wel het belangrijkste punt. Hoe regelt u het met de sleutels?

HUURCONTRACT VOOR BEPAALDE TIJD

Sinds 1 juli 2016 kent de wet huurcontracten voor bepaalde tijd. Voor sommige verhuurders kan het best interessant zijn om gebruik te maken van zo’n huurcontract. In deze blog leg ik uit wat de wijziging precies betekent.

BELEGGEN IN VASTGOED

U heeft besloten vastgoed aan te kopen voor de verhuur. Een goede keuze! Uw investering zal met de juiste aankoop meer rendement opleveren dan dat u uw geld op de bank laat staan. Maar hoe doet u dat nou, het juiste pand aankopen? In deze blog enkele tips voor het beleggen & investeren.

DE VERHUURDERHEFFING

Op 31 januari 2017 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een aantal wijzigingen in de Wet Verhuurderheffing. Maar we kennen de verhuurderheffing al sinds 2014. Wat houdt de verhuurderheffing precies in en wat is er nu precies gewijzigd?

SCREENEN, DE JUISTE HUURDER VOOR MIJN BELEGGINGSOBJECT

Huurders, we zien ze in alle soorten en maten. Hoogopgeleid, laag opgeleid, young professional, studerend, gescheiden, samenwonend, single. Maar hoe weet u nu of u een betrouwbare huurder in (uw) (huur) huis haalt? Om een goed beeld te krijgen van een potentiële huurder vind er een uitgebreide screening plaats. In deze blog leg ik u uit hoe het screenen van een huurder er aan toe gaat.

LEEGSTAND VAN UW VASTGOED? LIEVER NIET!

Een woning goed en snel verhuren is een vak apart. Uiteraard merken wij in de praktijk dat de ene woning sneller verhuurt dan de andere. In deze blog een paar nuttige tips hoe u er als belegger / verhuurder voor kunt zorgen dat uw vastgoed in Rotterdam zo snel mogelijk verhuurd wordt.

(VER) HUREN IN ROTTERDAM ZUID WORDT STEEDS POPULAIRDER

Zodra ik tijdens een eerste gesprek met een nieuwe belegger Zuid Rotterdam als potentiële woonwijk noem, wordt er vaak eerst bedenkelijk gekeken. Na wat uitleg wordt een belegger vaak steeds enthousiaster. Uiteindelijk wordt het eerste pand aangekocht in Rotterdam Zuid en verhuurt aan leuke en betrouwbare huurders.

PLICHTEN VOOR VERHUURDER BIJ VERHUUR

Als verhuurder van woonruimte in Rotterdam heeft u enkele wettelijke plichten waar u aan moet voldoen. Natuurlijk heeft de huurder enkele plichten, maar als verhuurder heeft u deze ook. Welke verplichtingen zijn dit? Ik vertel het u in deze nieuwe blog!

WAAROM NU BELEGGEN IN VASTGOED IN ROTTERDAM?

De woningmarkt in Rotterdam beweegt. En hoe! Sinds de zomer heb ik gemerkt dat het aantal beleggers dat ons benaderd heeft voor informatie of begeleiding fors gestegen is. Daaruit is gebleken dat verhuurspecialisten, beleggers van waardevolle informatie kunnen voorzien. Waarom? Omdat wij alles weten over de huurmarkt. In deze blog deel ik graag een aantal punten met u, waarom beleggen in de stad een goed idee is.

BELEGGERS EVENT ‘VERANTWOORD ONDERNEMEN’

Yes! Na weken van brainstormen, gesprekken met enthousiaste partners en plannen mag ik bekend maken dat ik een beleggers event ga organiseren. Een event waar u als belegger écht iets aan heeft!

SHORT STAY VERHUUR, WAAR MOET MIJN WONING AAN VOLDOEN?

Waar moet uw woning precies aan voldoen als u de Short Stay markt wilt gaan betreden? Allereerst kunnen Short Stay mogelijkheden op de meest creatieve plekken gecreëerd worden. Denk aan een studio of een klein appartement. Maar in Rotterdam kennen we ook hele woontorens die functioneren als ‘Short Stay’ appartementen.

HUURPRIJS BEPALEN

Elke belegger die vastgoed koopt t.b.v. de verhuur kijkt eerst naar de huurprijs die gevraagd kan worden voor een woning. Dit is natuurlijk niet gek, aangezien de huuropbrengsten direct in verband staan met het te behalen rendement. Maar hoe wordt die huurprijs nou precies vastgesteld? In deze blog vertel ik u er alles over.

GEMEENTELIJKE BELASTINGEN EN WONINGVERHUUR

Iedere huurder, eigenaar of gebruiker van een woning in Rotterdam moet gemeentelijke belastingen betalen. Maar hoe gaat u daar mee om op het moment dat u een expat heeft als huurder? Een expat die vaak zijn hoofdverblijf in het buitenland heeft?

ONDERHOUD AAN UW HUURWONING

Het lijkt er nog niet op, maar over een paar weken begint officieel de herfst. Wellicht denkt u nu, wat heeft de herfst met het verhuren van woningen te maken? Misschien wel meer dank u denkt! De herfst is voor iedereen die zich bezig houdt met het technisch beheer van woningen een druk seizoen. Het is vaak het seizoen van lekkages, door bijvoorbeeld bladeren in de dakgoot, maar ook krijgen we in dit seizoen regelmatig meldingen van verwarmingsketels die het niet doen.

ECHTSCHEIDING EN (TIJDELIJKE) HUURWONINGEN

De zomer, een seizoen dat bekend staat als zon, zee, strand en liefde! Maar niet alle liefdes overleven de zinderende zomer. De universiteit van Washington heeft een onderzoek gedaan naar het aantal echtscheidingen in een bepaalde periode. Uit dit onderzoek bleek dat er een piek in het aantal echtscheidingen waar te nemen is na de zomervakantie. (bron: www.nu.nl)

DE DIPLOMATENCLAUSULE – VERHUURDER

De diplomatenclausule is een term die geregeld voorkomt in de woning verhuur markt. Maar wat is dat nou precies? Een diplomatenclausule kan zowel voor een huurder als voor een verhuurder gebruikt worden. In deze blog zal ik uitleg geven over het gebruik van een diplomatenclausule voor de verhuurder.

GESTOFFEERD VERHUREN, HOE ZIT DAT PRECIES?

Bijna 80% van de particuliere huurwoningen in Rotterdam wordt gemeubileerd verhuurd. Dit is op zich niet gek aangezien er een groot aantal expats regelmatig tijdelijke woonruimte zoekt in Rotterdam. Omdat er niet veel gestoffeerde huurwoningen te vinden zijn, zijn deze vaak erg populair en daarom snel verhuurd! Maar wat is dat nou precies gestoffeerd verhuren?

BELEGGEN IN VASTGOED? DE BESTE TIPS!

Overal in de stad bruist het, de verkoop markt trekt aan niet alleen verkoopmakelaars merken dat, maar ook wij als verhuurmakelaars merken dat bestaande beleggers weer vastgoed bijkopen en nieuwe beleggers juist nu gaan investeren in vastgoed.

VERHUREN AAN EEN PARTICULIERE HUURDER, VASTGOEDBELEGGER GRIJP UW KANS!

Vastigheid is iets van vroeger. Je hele leven voor dezelfde baas blijven werken? Tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor een flexibel bestaan als ZZP-er. Deze flexibilisering heeft tot gevolg dat ook het begrip ‘wonen’ een andere dimensie heeft gekregen. Een woning kopen en in 30 jaar afbetalen? Komt steeds minder voor. De dertigers van nu kiezen voor een flexibel leven en daar hoort een flexibele woonsituatie bij.

SHORT STAY VERHUUR

Wellicht heeft u als verhuurder wel eens de vraag gehad of u uw huurwoning ook voor short stay wilt verhuren? Wat is “short stay” precies en wat kunnen de voordelen van deze vorm van verhuur zijn?

EEN GOEDE OPLEVERING VAN UW HUURWONING, EEN MUST!

Veel verhuurmakelaars en beheerders zullen het herkennen, de drukte rond de eerste van de maand. Tijdens deze dagen vinden veel opleveringen van huurwoningen plaats, zowel nieuwe huurders als huurders die de huurwoning weer verlaten. Belangrijk is, dat u als verhuurder zorgt voor een goede rapportage van deze oplevering. Waarom? Ik leg het u uit!

DE HUISVESTINGSVERGUNNING IN ROTTERDAM

Rotterdam Zuid is onder vastgoedbeleggers een populair gebied om vastgoed aan te kopen voor de verhuur. Wat niet iedereen weet is dat bepaalde wijken in Rotterdam vallen onder het zogenaamde ‘ huisvestingsvergunning gebied’. Dit is absoluut een beleid waar u als verhuurder rekening mee moet houden. Wat de vergunning precies inhoud leg ik u hier uit.

HUURVERHOGING HUURWONING IN DE VRIJE SECTOR

De huurverhoging in Nederland mag eenmaal per jaar doorgevoerd worden. Meestal vindt de huurverhoging plaats per 1 juli. Hier gelden echter wel wat regels voor waar u zich als verhuurder aan dient te houden. Ik zet hier de belangrijkste regels voor u op een rijtje.

VASTGOED KOPEN OM TE VERHUREN? VRAAG EERST ADVIES!

U wilt uw geld gaan beleggen in vastgoed om te verhuren, een spannende keuze! Wellicht komen er veel vragen op u af zoals wat voor soort vastgoed moet ik kopen? Welke wijken zijn gewild in Rotterdam? Allemaal vragen waar een verhuurmakelaar u uitstekend bij kan helpen.

GEMEUBILEERD VERHUREN

U wilt uw woning in de regio Rotterdam gemeubileerd gaan verhuren aan bijvoorbeeld expats, of particulieren die, om welke reden dan ook, behoefte hebben aan tijdelijke woonruimte. Het is dan belangrijk dat uw woning goed gemeubileerd is. Maar wat is dat precies? Een goed gemeubileerde woning? En waarom is het zo belangrijk dat u, uw inventaris vastlegt via een goede inventarislijst?

UW WONING SNEL VERHUREN MET DE JUISTE WONINGPRESENTATIE

Het verhuren van uw woning begint met de juiste presentatie van de huurwoning. Waarom is dit zo belangrijk? U zoekt hoogstwaarschijnlijk een kwalitatieve huurder voor uw huurwoning en door uw woning op de juiste manier te presenteren trekt u vaak ook de doelgroep aan waar u naar op zoek bent.

WERKEN MET EEN VERHUURMAKELAAR, ALLE VOORDELEN OP EEN RIJ

Waarom is het als vastgoedbelegger verstandig om een verhuurmakelaar in de arm te nemen? De voornaamste reden is het verminderen van uw leegstand. Ik hoor u denken? Hoe kan hij ervoor zorgen dat mijn kans op leegstand verkleint wordt? Ik leg het graag aan u uit!